Spiser du lite karbohoydrater og mye fett vil kroppen starte å oksidere/forbrenne mer fett som brennstoff. Det er godt dokumentert. Men dette er ikke det samme som at kroppen mister mer fett, og det er så utrolig viktig å forstå!
Viktig å holde tunga rett i munnen
Hadde jeg sagt «spiser du mindre karbohydrater vil du øke fettforbrenningen» uten å legge til noe mer, ville du som mottaker fort sitte igjen med et inntrykk av at løsningen for å kvitte deg med uønsket fettmasse må være lite karbohydrater og mer fett i kostholdet fordi det øker «forbrenningen». Men sannheten er heller at økningen i fettoksidering skyldes at det er fettet som inntas gjennom maten som forbrennes, ikke nødvendigvis fettet fra fettlagrene på kroppen. Hvor mye fett som forbrennes fra mat vs. fettlagre, vil styres av det totale kaloriinntaket. En av de absolutt best kontrollerte studiene på området [1] viste nettopp dette (se «G» på figur 2 i studiet jeg linker til om du er ekstra interessert) – karbohydratrestriksjon leder til høyere fettoksidering, men faktisk mindre tap av fettmasse i dette studiet. Studiet er godt kontrollert spesielt fordi de 18 deltakerne var i et «Metabolic ward». Det betyr at deltakerne holdes i en egen avdeling gjennom hele intervensjonen (studieperioden), hvor forskerne vet nøyaktig hvor mye energi deltakerne forbrenner og hvor mye energi de inntar, i motsetning til når man skal bruke selvrapporterte data. Det er altså en mer pålitelig måte å gjøre ting på, og mye dyrere. I tillegg var proteininntaket likt mellom gruppene som hadde restriksjon i enten fett eller karbohydrater (se tabell 2), noe som også er veldig viktig siden protein forskjeller i proteininntak medfører forskjeller i termisk effekt, potensielt sultfølelse m.m. Mange studier som sammenligner lavkarbo mot lavfett har ikke likt proteininntak, og det skaper troverdighetsproblemer for funnene/man må være mer kritisk i tolkingen av funnene.
I disse tider hvor det er blitt trendy å helle en god klump smør i kaffen («Bulletproof coffee») med lovnader om at det skal medføre økt fettap, bedre helse og mye annet, er det liten tvil om at mange misforstår dette temaet og setter likhetstegn mellom økt fettoksidering og økt fett-tap.
Interessert i mer oppdatert informasjon om kosthold? Kjøp boken min «Sterkere» her!
Referanse