Når du trener forbrenner kroppen din til en hver tid en kombinasjon av glykogen (karbohydrater) og fettsyrer fra både muskelvev og fra blodet. Om det er fett eller glykogen som utgjør den største delen av ligningen styres i hovedsak av intensiteten på treningsøktene dine enten du trener utholdenhetstrening eller styrketrening[1]. La…
sep
28
sep
01
For å bygge muskelmasse er vi avhengig av et positivt forhold mellom muskelproteinsyntesen (tilvekst av nytt muskelprotein) og muskelproteinnedbrytning (nedbrytning av muskelprotein). Syntesen må altså være større enn nedbrytningen for at du skal sitte igjen med netto mer muskelmasse. I bildet under ser du dette forholdet illustrert. Hver gang du…
jun
16
Hvert år, gjerne en gang i kvartalet, blusser det opp store diskusjoner og offentlige debatter om proteintilskudd er nyttig eller ei. Debatten er for mange oss som jobber i treningsbransjen interessant, selv om jeg synes den stort sett har vært ganske meningsløs og rotete. Og mediene gjør ikke akkurat sitt for…
jun
12
Siden i går har jeg sett et stort engasjement i sosiale medier angående en sak fra NRK. En sak som handler om en person som ble kvitt nakkeplagene sine. Kroniske nakkeplager med 19 års varighet. Omtalen jeg har lest av saken har vært preget av svært negative kommentarer om det…
jun
12
Mange velmente råd fra trenere og terapeuter lyder noe lignende dette: "Du er svak, derfor har du vondt i ryggen", etterfulgt av anbefalinger om å styrke ulike muskler. En slik forklaring stemmer sjelden [1,2], og kunder/pasienter som får forklart smertene sine med rene mekaniske tanker blir faktisk negativt påvirket av…
jun
05
Aminosyretrend I senere tid har det skjedd en kraftig vekst i antall produsenter av drikke med BCAA - forgrenede aminosyrer. På Instagram og facebook florerer det av reklame for de nye trendy boksene som stadig fler i treningsbransjen sponses av (det vil si - de får tilsendt bokser mot å…
jun
03
Jeg er veldig glad og fornøyd med at jeg har bestått eksamen og blitt ferdig med studiet for å bli "Sports Nutritionist" ved International Society of Sports Nutrition (ISSN). Studiet jeg har tatt heter "ISSN Diploma in Applied Sports & Exercise Nutrition og er et studie som handler om ernæringsvitenskap…
jun
03
Det er en oppriktig ære og et enormt privilegium for meg å få lov til å samarbeide med to idoler og frontfigurer innen muskel- og skjelett verdenen. Jeg er stolt av å starte dette prosjektet med Sigurd Mikkelsen og Einar Svindland, to personer jeg deler grunnleggende verdier med og som…
jun
03
3 mai hadde jeg gleden av å holde et 45 minutters foredrag på Intersport i Oslo om styrketrening for løpere. Jeg kom med evidensbaserte råd for å inkludere styrketrening inn i planen på en smart og effektiv måte. 115 personer hørte på og var aktive med gode spørsmål i etterkant. Kult…
jun
03
Nervesystemet vårt er fantastisk og meget tilpasningsdyktig sammenlignet med mange andre strukturer i kroppen vår. Er du klar over at musklene våre er relativt lite tilpasningsdyktige når det kommer til å endre lengden på de? Det er lett å se for seg at vi faktisk endrer lengden på musklene når…