martin@martinnorum.no
Martin Norum Martin Norum
  • Om Martin
  • Artikler
  • Tjenester
  • Referanser
  • Kontakt
  • Nettbutikk
Martin Norum Martin Norum
  • Om Martin
  • Artikler
  • Tjenester
  • Referanser
  • Kontakt
  • Nettbutikk
jun 04

Økt fettforbrenning er ikke lik redusert fettmasse

  • 4. juni 2017
  • Martin Norum
  • Ingen kommentarer
  • Ernæring, Fettforbrenning og vekttap, Middels, Ukategorisert
Spiser du lite karbohoydrater og mye fett vil kroppen starte å oksidere/forbrenne mer fett som brennstoff. Det er godt dokumentert. Men dette er ikke det samme som at kroppen mister mer fett, og det er så utrolig viktig å forstå!

Viktig å holde tunga rett i munnen
Hadde jeg sagt «spiser du mindre karbohydrater vil du øke fettforbrenningen» uten å legge til noe mer, ville du som mottaker fort sitte igjen med et inntrykk av at løsningen for å kvitte deg med uønsket fettmasse må være lite karbohydrater og mer fett i kostholdet fordi det øker «forbrenningen». Men sannheten er heller at økningen i fettoksidering skyldes at det er fettet som inntas gjennom maten som forbrennes, ikke nødvendigvis fettet fra fettlagrene på kroppen. Hvor mye fett som forbrennes fra mat vs. fettlagre, vil styres av det totale kaloriinntaket. En av de absolutt best kontrollerte studiene på området [1] viste nettopp dette (se «G» på figur 2 i studiet jeg linker til om du er ekstra interessert) – karbohydratrestriksjon leder til høyere fettoksidering, men faktisk mindre tap av fettmasse i dette studiet. Studiet er godt kontrollert spesielt fordi de 18 deltakerne var i et «Metabolic ward». Det betyr at deltakerne holdes i en egen avdeling gjennom hele intervensjonen (studieperioden), hvor forskerne vet nøyaktig hvor mye energi deltakerne forbrenner og hvor mye energi de inntar, i motsetning til når man skal bruke selvrapporterte data. Det er altså en mer pålitelig måte å gjøre ting på, og mye dyrere. I tillegg var proteininntaket likt mellom gruppene som hadde restriksjon i enten fett eller karbohydrater (se tabell 2), noe som også er veldig viktig siden protein forskjeller i proteininntak medfører forskjeller i termisk effekt, potensielt sultfølelse m.m. Mange studier som sammenligner lavkarbo mot lavfett har ikke likt proteininntak, og det skaper troverdighetsproblemer for funnene/man må være mer kritisk i tolkingen av funnene.

I disse tider hvor det er blitt trendy å helle en god klump smør i kaffen («Bulletproof coffee») med lovnader om at det skal medføre økt fettap, bedre helse og mye annet, er det liten tvil om at mange misforstår dette temaet og setter likhetstegn mellom økt fettoksidering og økt fett-tap.

Les her: Oppfølging innen trening og ernæring for mosjonister og idrettsutøvere — min filosofi
Interessert i mer oppdatert informasjon om kosthold? Kjøp boken min «Sterkere» her!
 
Referanse 
[1] Kevin D. Hall, Thomas Bemis and Robert Brychta. Calorie for calorie, dietary fat restriction results in more body fat loss than carbohydrate restriction in people with obesity. Cell Metab. 2015 Sep 1; 22(3): 427–436.
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Siste innlegg

  • Ny jobb: Redaksjonsmedlem i Norsk Tidsskrift for Ernæring17. mars 2018
  • Utvidet motsvar til kritikk i Aftenposten: Mennesker med diabetes får ikke råd om å spise mye sukker18. februar 2018
  • Bokomtale av «Sterkere» fra Norsk Tidsskrift for Ernæring30. juli 2017
  • Økt fettforbrenning er ikke lik redusert fettmasse4. juni 2017
  • Kommentar til Helsekontrollen og TV2-artikkel om «sommerkroppen».19. mai 2017

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kategorier

  • Begynner
  • Ernæring
  • Fettforbrenning og vekttap
  • Helse
  • Helsejournalistikk
  • Hormoner
  • Kosttilskudd
  • Middels
  • Muskelvekst
  • Nervesystemet
  • Nyheter
  • Over middels
  • Smerte & rehabilitering
  • Styrketrening
  • Ukategorisert

Arkiv

BEGYNNER

  • Utvidet motsvar til kritikk i Aftenposten: Mennesker med diabetes får ikke råd om å spise mye sukker
  • Sunn frokost som gir god metthetsfølelse

NYHETSBREV

Det er gratis og enkelt å melde seg av. Du mottar en bekreftelsesmail etter påmelding.

MIDDELS

  • Utvidet motsvar til kritikk i Aftenposten: Mennesker med diabetes får ikke råd om å spise mye sukker
  • Økt fettforbrenning er ikke lik redusert fettmasse
  • Sunn frokost som gir god metthetsfølelse
  • Hydreringseffekt av typiske drikker
  • Mister du mer fettmasse når du forbrenner mer fett under treningsøkten?
  • Er kjernetrening løsningen på ryggsmerter?
  • Gir bruk av BCAA effekt ved styrketrening? [Oppdatert]

NORUM CA

Norum Cancer Association er en Non-profit organisasjon som jobber gratis for å samle inn penger til kreftsaken og fortrinnsvis for kreftsyke barn. Vi håper du vil bidra til å skape en bedre hverdag for kreftsyke barn, og at du kan finne samme glede som vi gjør i å hjelpe de som trenger det. Sammen kan vi nemlig utrette en vesentlig forskjell i hverdagen til kreftsyke barn.

Mer informasjon:
NORUMCA.NO

OVER MIDDELS

  • Utvidet motsvar til kritikk i Aftenposten: Mennesker med diabetes får ikke råd om å spise mye sukker
  • Sunn frokost som gir god metthetsfølelse
  • Naiv og ukritisk journalistisk arbeid fra NRK om mann som fikk bukt med nakkeplager
  • Nervesystemet er tilpasningsdyktig
  • Gjesteartikkel i tidsskriftet til Norske medisinstudentforening, Æsculap

SISTE ARTIKLER

  • Ny jobb: Redaksjonsmedlem i Norsk Tidsskrift for Ernæring
  • Utvidet motsvar til kritikk i Aftenposten: Mennesker med diabetes får ikke råd om å spise mye sukker
  • Bokomtale av «Sterkere» fra Norsk Tidsskrift for Ernæring
  • Økt fettforbrenning er ikke lik redusert fettmasse
  • Kommentar til Helsekontrollen og TV2-artikkel om «sommerkroppen».
© 2016 Martin Norum og Fokuslab.no